diumenge, 7 d’agost del 2011

Etapa 3: Filadelfia

Filadelfia és famosa per una campana trencada. És de puta mare. No fan falta Sagrades Famílies, Catedrals romàniques, amfiteatres romans ni tenir una carpa que beu amb porró i es diu Juanita per generar cues de turistes. Amb una campana n’hi ha prou. Nosaltres com que qui més que menys ha anat a algun poble de petit i ha patit el campanar tocant les 10.30h amb una ressaca, ens vem conformar en veure la famosa Liberty Bell per un vidre.

Els americans estan molt orgullosos de Philly –així la coneixen els amics- perquè hi van redactar, discutir i començar a signar la Declaració d’Independència. I ho tenen molt ben muntat perquè no ho van fer tot en un únic lloc sinó que van anar movent el paperot per diferents edificis de la ciutat. D’aquesta manera s’ha creat un tour turístic que t’obliga a visitar la casa on Jefferson la va començar a escriure, la sala del City Hall on la van discutir, la sala on la van aprovar, on la van signar, on els hi va caure cafè, on hi van pintar dibuixets als marges...

I tot aquest circuit d’edificis i cases està considerat pels EEUU com a Parc Nacional. Igual que les Montanyes Rocoses, el Canyó del Colorado o els aiguamolls de Florida. És a dir, un conjunt d’edificis colonials que van trepitjar els pares fundadors equiparats a les meravalles naturals més espectaculars que Déu nostru senyor va donar als estadounidencs. No només això, l'Old City Hall -on es va aprovar la Declaració- està considerat Patrimoni de la Humanitat. Un putu edifici de maó decorat amb mobles de l’IKEA de l’època està a la mateixa llista que les Piramides, l'Acropolis d'Atenes o Sasha Grey. I el millor de tot es que si vols veure l’original de la Declaració has d’anar a... Washington.

En tot cas, d’això els catalans n’hem d’aprendre. Quan tinguem una declaració d’Indepenencia l’hem d’escriure a trocets per diferents indrets del país i començar a organitzar el bus turístic que permetrà visitar-ho tot. Els yankees et deixen visitar-ho gratis, però nosaltres podem cobrar els tiquets i fer alguna pela.

L’altra gran atracció de Filadelfia és atravessar tot el centre per anar a pujar corrent les escales del Museu d’Art de la ciutat i, un cop a dalt -vomitant sang per l’esforç inhumà a més de 40 graus- aixecar els braços i fer saltironets i sentir-te una mica més estúpid. I es que per Philly hi han passat Jefferson, Adams, Franklin, Washington, Dr.J, Iverson i Michael Landon, però el que més mola sempre serà Rocky Balboa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada